Hartford Accident & Indemnity Co. v. Harris

152 S.W.2d 857, 1941 Tex. App. LEXIS 593
Court of Appeals of Texas·Decided May 23, 1941·No. No. 2144·Published·Cited by 6 cases

Opinion

GRISSOM, Justice.

Ewell Harris sued Hartford Accident & Indemnity Company to recover compensation for a period of 12 months as the result of a hernia suffered while working for West Texas Cottonoil Company. The Industrial Accident Board ordered an operation for hernia. The insurer tendered the operation and the employee, Harris, refused it. (This is the second appeal of this case, see Hartford Acc. & Indemnity Co. v. Harris, Tex.Civ.App., 138 S.W.2d 277.)

Special issue No. 1 and the jury’s answer thereto, were as follows: “Do you find from a preponderance of the evidence in this case that the claimant, plaintiff herein, Ewell Harris, sustained a personal injury in Abilene, Taylor County, Texas, to-wit; a hernia, by being punched in the belly by the handle of a hand truck, which he was pushing on or about the 18th day of February, 1938? Answer yes or no. Answer: Yes.” In answer to other issues the jury found (2) that the hernia appeared suddenly and immediately following the injury; (3) that the hernia did not exist in any degree prior to the injury; (4) that the hernia was accompanied by pain; (S) that when Harris received the injury he was an employee of the West Texas Cottonoil Company; (6) that Harris sustained the hernia in the course of his employment with the West Texas Cottonoil Company; (7) that the hernia was the result of an accident; (13) that at the time of his injury Harris had not worked in the same employment in which 'he was then working for the same or some other employer substantially the whole of the year immediately preceding the injury. (14) That no other employee of the same class as Harris had worked substantially the whole of the year immediately preceding his injury in the same or similar employment in the same or neighboring places. (IS) That $6 was a just and fair average weekly wage.

The remaining issues submitted to the jury and their answers were as follows:

“No. 8. Do you find from a preponderance of the evidence in this case that the injury sustained by Ewell Harris, plaintiff, if any, to-wit; a hernia, on or about the 18th day of February, 1938, resulted in his total incapacity to work for a period of one year from the date of said accident? Answer Yes or No. Answer: Yes.
[859] “No. 9. Do you find from a preponderance of the evidence in this case that such total incapacity for work, if any, of Ewell Harris, plaintiff herein, is permanent? Answer yes or no. Answer: Yes.
“No. 10. From a preponderance of the evidence in this case on what date, if any, do you find that such total incapacity for work, if any, began? Answer this issue by giving the date, if any, otherwise, answer none. Answer: February 18th, 1938.
“No. 11. Do you find from a preponderance of the evidence in this case that the injury sustained by claimant plaintiff Ewell Harris, if any, to-wit; a hernia, if such injury was sustained, on or about the 18th day of February, 1938, was the direct cause of his total incapacity, if any? Answer yes or no. Answer: Yes.”
“No. 17. Do you find from a preponderance of the evidence in this case that plaintiff Ewell Harris suffered a partial incapacity to work in that he sustained a hernia on or about the 18th day of February, 1938 ? Answer yes or no. Answer : No.
“No. 18. Do you find from a preponderance of the evidence in this case that such partial incapacity for work, if any, of Ewell Harris, plaintiff herein, is permanent? Answer yes or no. Answer: No.”
“No. 20. Do you find from a preponderance of the evidence in this case that the injuries sustained by claimant plaintiff Ewell Harris, if any, to-wit; a hernia, as alleged in plaintiff’s pleadings, if such injuries were sustained on or about the 18th day of February, 1938, was the direct cause of his partial incapacity, if any? Answer yes or no. Answer: Yes.
“No. 21. Do you find from a preponderance of the evidence in this case that the partial incapacity for work, if any, of the plaintiff, Ewell Harris, has continued for one year from date of injury? Answer yes or no. Answer: Yes.
“No. 22. What percentage, if any, do you find from a preponderance of the evidence to be the percentage of such partial incapacity for work, if any, of the plaintiff Ewell Harris? Answer by giving the percentage. Answer: 60%.
“No. 23. What do you find from a preponderance of the evidence in this case, did the partial incapacity of Ewell Harris, if any, for work begin? Answer by giving the date. Answer: February 18, 1938.
“No. 24. From a preponderance of the evidence in this case how long did such partial incapacity of Ewell Harris, if any, continue? Answer by stating time. Answer: From date of injury to present date.” (Italics ours.)

Based upon the issues and answers heretofore quoted, appellant presents its first three propositions, contending (1) that the court erred in entering judgment for plaintiff because there were conflicting findings on the issues of total and partial disability; (2) that the court erred in failing to declare a mistrial because of such conflict, and (3) that since the jury found that plaintiff suffered total and partial disability during the same period of time, the answers were conflicting, and, therefore, the court erred in entering judgment for plaintiff.

Free access — add to your briefcase to read the full text and ask questions with AI

Hartford Accident & Indemnity Co. v. Harris, 152 S.W.2d 857, 1941 Tex. App. LEXIS 593 (Tex. Ct. App. 1941).

152 S.W.2d 857 (Hartford Accident & Indemnity Co. v. Harris) — published by Counsel Stack Legal Research, free access to 12M+ legal documents.

Related

Texas Employers Insurance Ass'n v. Johnson
275 S.W.2d 211 (Court of Appeals of Texas, 1955)
Traders & General Ins. Co. v. Batson
253 S.W.2d 488 (Court of Appeals of Texas, 1952)
Tucker v. Slovacek
234 S.W.2d 254 (Court of Appeals of Texas, 1950)
Travelers Ins. Co. v. Calcote
205 S.W.2d 56 (Court of Appeals of Texas, 1947)
Snodgrass v. Robertson
167 S.W.2d 534 (Texas Commission of Appeals, 1942)